De nieuwe Škoda Elroq
Zakelijk een auto leasen of kopen
Tussen het kopen en leasen van jouw zakelijke auto zitten een aantal verschillen, denk bijvoorbeeld aan het bezitten of alleen gebruiken van jouw nieuwe auto. Dat betekent: onderhoudt je de auto zelf op eigen kosten (kopen) of wordt je daarin ontzorgd voor een vast maandelijks bedrag (lease)? Bij lease worden alle kosten (bijvoorbeeld de afschrijvingskosten en onderhoudskosten) gelijkmatig verdeeld over het aantal maanden dat het leasecontract loopt. Lees verder voor een toelichting op de verschillen.
Zakelijk leasen
Leasen is in circa 80% van de gevallen voordeliger dan kopen. Ook met weinig te rijden kilometers kan het aantrekkelijk zijn.
Leasen vergemakkelijkt de situatie voor jouw bedrijf, omdat je het beheer en onderhoud kunt overlaten aan de dealer of leasemaatschappij. Dit bespaart veel tijd en moeite. Ook betaal je bij leasen een vast bedrag per maand: Onderhoudskosten, afschrijvingskosten, verzekering, pechhulp, APK en wegenbelasting zijn allemaal in de prijs inbegrepen. Je hoeft alleen nog maar zelf aan de brandstofkosten te denken. Voor het bedrijf weet je dan waar je aan toe bent en kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Leasen wordt voor bedrijven aantrekkelijker wanneer er geen startvermogen is.
Let wel: als je de leaseauto ook privé gebruikt voor meer dan 500 km per jaar, dan krijg je te maken met de bijtelling. Hier geldt voor nieuwe elektrische auto’s 16% bijtelling (tot een waarde van €35.000 geldt 16%, daarboven geldt 22%), voor verbrandingsauto’s ook 22%.
Wij bieden je de volgende mogelijkheden voor zakelijk leasen:
Full Operational Lease
Het grote voordeel van Full Operational Lease: je weet vooraf tot op de cent nauwkeurig hoeveel je kwijt bent aan jouw nieuwe auto. Bovendien legt deze vorm van autogebruik geen beslag op de liquiditeit van jouw onderneming. Dat is vooral prettig wanneer je een groot wagenpark hebt
- Je hoeft zelf niets te regelen of te administreren
- Verzekering, onderhoud, reparaties, schadeafwikkeling worden voor u geregeld.
Netto Operational Lease
Bij Netto Operational Lease heb je als berijder de mogelijkheid om jouw leaseauto aan het einde van de contractperiode over te nemen. Het operationele gedeelte verzorg je geheel of gedeeltelijk zelf.
- Verzekering, onderhoud, reparaties en schadeafwikkeling regel je zelf. Verder geen verschil met Full Operational Lease.
- Mogelijkheid tot overname leaseauto bij einde contract.
Zakelijk kopen
Een auto kopen op naam van de zaak zorgt ervoor dat je alles zelf in de hand houdt. Je kan zelf bepalen hoe lang je met jouw nieuwe auto wilt gaan rijden. Je zit tevens niet aan een contract vast.
Wanneer de auto op naam van de zaak staat zijn alle kosten voor het bedrijf. Dat betekent dat de kosten die gemaakt worden met de bedrijfsauto ook aftrekbaar zijn van de winst. De volgende kosten zijn aftrekbaar: verzekeringskosten, onderhoudskosten, brandstofkosten en de btw op de aangeschafte auto. Toch kan soms een deel van de btw-aftrek komen te vervallen.
Aanschafkosten
Houd er rekening mee dat de aanschafkosten van de auto niet aan andere bedrijfszaken besteed kunnen worden, dat maakt de mogelijkheid voor andere investeringen kleiner.
Bijtelling
Ook bij het zakelijk kopen van jouw (nieuwe) auto geldt de regel van bijtelling betalen vanaf 500 privékilometers per jaar. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van het type auto en de aanschafwaarde. Voor elektrische auto’s geldt 16% bijtelling (tot een waarde van €35.000 geldt 16%, daarboven geldt 22%), voor andere auto’s ook 22%.
Wil je graag weten welke mogelijkheid in jouw situatie voordeliger is? Wij helpen je graag verder.
Meer weten?
Zakelijk gebruik van je privé auto:
Wanneer je over weinig tot geen bedrijfskapitaal beschikt voor het aanschaffen van een nieuwe auto, kan je er ook voor kiezen om jouw privé auto in te zetten voor zakelijke kilometers. Je houdt het onderhoud zelf in beheer en je betaalt geen bijtelling. Tevens heb je nergens een contract.
Aftrekbare kosten
De regeling is als volgt opgesteld: Je kunt per zakelijke kilometer 19 cent onbelast aftrekken op de zaak. Je moet daarbij wel de zakelijke ritten nauwkeurig registeren middels een rittenregistratie voor de Belastingdienst. Vaak spelen er situaties waar de kilometervergoeding niet voldoende opweegt tegen het dekken van alle kosten. Daarbij komen ook eventuele onderhouds-, reparatie-, verzekerings- en brandstofkosten kijken. Je kan wel de btw hierover terugvragen.
Wil je graag meer weten over het leasen of kopen van jouw nieuwe auto of het gebruik van jouw privé auto voor je bedrijf? Neem vrijblijvend contact op met onze afdeling Zakelijke markt.
Meer weten?
Auto leasen of kopen als particulier
Jouw nieuwe auto privé leasen of kopen: voor velen is dit een lastige keuze. Net als bij het zakelijk leasen zijn er verschillen tussen leasen en kopen. Sommige auto’s zijn voordeliger om te leasen dan om te kopen, maar het kan voor jou soms ook goedkoper zijn om een auto te kopen. Dit hangt er vaak van af of het een nieuwe of gebruikte auto betreft. Als het gaat om een nieuwe auto zijn de kosten bij zelf kopen in de meeste gevallen hoger dan bij het leasen, met name vanwege de afschrijving. Bij gebruikte auto’s zijn de kosten bij zelf kopen vaak lager dan bij leasen, mits de auto goed (dealer)onderhouden is. Het hangt er hierbij wel van af hoe lang je de auto wilt gebruiken en hoeveel kilometers je er per jaar mee rijdt.
Hieronder een aantal belangrijke aspecten van het privé kopen en privé leasen van jouw nieuwe auto:
Privé leasen
Bij het privé leasen van jouw nieuwe auto bent je geen eigenaar van de auto, maar betaal je maandelijks een bedrag om de auto te “huren”. Bij dit bedrag zitten de (allrisk) verzekeringskosten, afschrijvingskosten, wegenbelasting, pechhulp en reparatie & onderhoud inbegrepen.
Het is bij leasen ook van belang hoeveel kilometers je rijdt. Hoe meer kilometers je gaat afleggen, hoe hoger het maandelijkse bedrag uitvalt. Het kan voor jou interessant zijn om te leasen wanneer je veel kilometers rijdt en vooral niet bezig wilt houden met onderhoudskosten.
Aantal kilometers zeer belangrijk
Belangrijk om te weten is dat de teveel gereden kilometers (en onacceptabele schades) achteraf extra verrekend worden wanneer het contract uitgediend is. Het is dus handig om op jouw aantal kilometers te letten en dat je van tevoren een berekening maakt van het aantal benodigde kilometers per jaar. Zo kan je het meest passende contract afsluiten, zodat je niet onnodig hoeft bij te betalen aan de teveel gereden kilometers. Het voordeel bij privé leasen is dat de kosten overzichtelijk blijven, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het is wel van belang dat je een vast inkomen heeft.
Bijtelling?
Je hoeft geen bijtelling te betalen over de (teveel) gereden kilometers met jouw privé leaseauto, dit geldt alleen bij privé kilometers met jouw zakelijke auto.
Schadevrije jaren
Tevens is het bij privé leasen dat de schadevrije jaren komen te vervallen na het leasecontract (uitzonderingen zijn leasebedrijven die zijn aangesloten bij RoyData-systeem), omdat een meerderheid van de leasemaatschappijen dezelfde premie rekent voor verzekering, welke is inbegrepen in het leasebedrag. Een ander nadeel kan optreden bij een situatie van bijvoorbeeld ontslag of echtscheiding, wanneer je je contract wil/moet beëindigen. Dit gaat namelijk gepaard met kosten. Houd rekening met de contractbreukvoorwaarden.
Hypotheekafname wordt beperkt
Let wel op dat Private lease de ruimte beperkt om een hypotheek af te nemen. De bank brengt 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten. Dit omdat het leasen van een auto wordt gezien als financiering en dus als schuld.
Wil je meer weten over de Private Lease mogelijkheden bij Huiskes-Kokkeler? Bekijk hier ons aanbod.
Privé kopen
Heb je liever je privéauto in bezit? Dat kan ook goedkoper zijn. Kopen kan je veel voordelen bieden ten opzichte van leasen. Belangrijk bij het kopen van een auto privé is dat je niet vastzit aan een contract en dus zelf bepaalt hoe lang je gebruik wilt blijven maken van je (nieuwe of gebruikte) auto. Weet je van tevoren niet precies hoe lang je een auto nodig hebt? Dan is kopen ook voor jou de beste optie. Echter komen dan de onderhoudskosten, wegenbelasting, afschrijvingskosten en verzekeringskosten wel voor eigen rekening.
Eigen Spaargeld en Hypotheekwaarde
Heb je eigen (spaar)geld? ook dan is je nieuwe auto kopen een verstandige keuze. Dat komt met name doordat de maandelijkse uitgaven lager uit zullen vallen dan bij lease (bij lease betaal je maandelijks hetzelfde bedrag). Enkel bij onderhoud kan het zijn dat er een onverwachts (hoog) bedrag naar voren komt. Toch kan je jezelf dit veroorloven wanneer je eigen spaargeld hebt. Ook wanneer je van plan bent een eigen huis te kopen is het verstandiger om dan ook je nieuwe auto te kopen (ook tweedehands). In het geval van private lease telt de bank dit mee in de berekening van je maximale hypotheekwaarde. Banken brengen 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering op uw maximale maandelijkse woonlasten. Dit kan ervoor zorgen dat je moeilijkheden krijgt bij het afsluiten van jouw hypotheek.
Opbouw schadevrije jaren
Een ander belangrijk aspect wat voordelen biedt met kopen ten opzichte van leasen, is het opbouwen van schadevrije jaren. Bij de autoverzekering worden schadevrije jaren meegerekend in de premie, zodat uw verzekeringspremie na steeds meer schadevrije jaren (die je privé hebt opgebouwd) lager wordt. Zo kunnen jouw voordelen sneller oplopen.
Eigen kosten
Een aantal kosten die je maakt bij het kopen van jouw nieuwe auto:
- Afschrijving van de auto
- Motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting)
- Reparatie en onderhoud
- Kosten uitgebreide pechhulp
- Percentage no-claimkorting allriskverzekering met 50% no-claim
- Rentederving op het spaargeld
- Rente (bij leningen)
Voor jou zou het goed zijn om bij het maken van de afweging tussen kopen en leasen, de totale kosten te berekenen per maand m.u.v. onderhoudskosten. Uiteraard kunnen wij je ook helpen bij het adviseren van de juiste keuze.
Tevens is het belangrijk om te weten dat het privé leasen van een auto goedkoper is dan een auto kopen met geleend geld, gezien de rente die je bovenop de lening nog terug moet betalen. Het is daarom voordeliger dat je zelf spaargeld hebt indien je een auto wilt kopen.
Heb je verdere vragen met betrekking op het kopen van een auto? Neem gerust contact op met de verkoopadviseurs van één van onze vestigingen en we helpen je verder.
Kopen of leasen? Een overzicht met de voor- en nadelen
Auto kopen | Auto leasen |
Zelf zeggenschap over de auto | Vast contract voor een bepaalde periode |
Opbouw schadevrije jaren | Schadevrije jaren vervallen na beëindiging leasecontract |
Afschrijving, onderhoud, belasting, APK etc. voor eigen rekening | Vast maandbedrag waar alles bij inbegrepen zit (exclusief tanken/laden) |
Interessant bij weinig te rijden kilometers of voor langer gebruik. | Interessant bij veel te rijden kilometers |
Voordeliger bij veel spaargeld | Voordeliger bij weinig of geen spaargeld |