Zakelijk een auto leasen of kopen

Tussen het kopen en leasen van jouw zakelijke auto zitten een aantal verschillen, denk bijvoorbeeld aan het bezitten of alleen gebruiken van jouw nieuwe auto. Dat betekent: onderhoudt je de auto zelf op eigen kosten (kopen) of wordt je daarin ontzorgd voor een vast maandelijks bedrag (lease)? Bij lease worden alle kosten (bijvoorbeeld de afschrijvingskosten en onderhoudskosten) gelijkmatig verdeeld over het aantal maanden dat het leasecontract loopt. Lees verder voor een toelichting op de verschillen.

Zakelijk leasen

Leasen is in circa 80% van de gevallen voordeliger dan kopen. Ook met weinig te rijden kilometers kan het aantrekkelijk zijn.

Leasen vergemakkelijkt de situatie voor jouw bedrijf, omdat je het beheer en onderhoud kunt overlaten aan de dealer of leasemaatschappij. Dit bespaart veel tijd en moeite.  Ook betaal je bij leasen een vast bedrag per maand: Onderhoudskosten, afschrijvingskosten, verzekering, pechhulp, APK en wegenbelasting zijn allemaal in de prijs inbegrepen. Je hoeft alleen nog maar zelf aan de brandstofkosten te denken. Voor het bedrijf weet je dan waar je aan toe bent en kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Leasen wordt voor bedrijven aantrekkelijker wanneer er geen startvermogen is.

Let wel: als je de leaseauto ook privé gebruikt voor meer dan 500 km per jaar, dan krijg je te maken met de bijtelling. Hier geldt voor nieuwe elektrische auto’s 16% bijtelling (tot een waarde van €35.000 geldt 16%, daarboven geldt 22%), voor verbrandingsauto’s ook 22%.

Wij bieden je de volgende mogelijkheden voor zakelijk leasen:

Full Operational Lease

Het grote voordeel van Full Operational Lease: je weet vooraf tot op de cent nauwkeurig hoeveel je kwijt bent aan jouw nieuwe auto. Bovendien legt deze vorm van autogebruik geen beslag op de liquiditeit van jouw onderneming. Dat is vooral prettig wanneer je een groot wagenpark hebt

  • Je hoeft zelf niets te regelen of te administreren
  • Verzekering, onderhoud, reparaties, schadeafwikkeling worden voor u geregeld.

Netto Operational Lease

Bij Netto Operational Lease heb je als berijder de mogelijkheid om jouw leaseauto aan het einde van de contractperiode over te nemen. Het operationele gedeelte verzorg je geheel of gedeeltelijk zelf.

  • Verzekering, onderhoud, reparaties en schadeafwikkeling regel je zelf. Verder geen verschil met Full Operational Lease.
  • Mogelijkheid tot overname leaseauto bij einde contract.

Zakelijk kopen

Een auto kopen op naam van de zaak zorgt ervoor dat je alles zelf in de hand houdt. Je kan zelf bepalen hoe lang je met jouw nieuwe auto wilt gaan rijden. Je zit tevens niet aan een contract vast.

Wanneer de auto op naam van de zaak staat zijn alle kosten voor het bedrijf. Dat betekent dat de kosten die gemaakt worden met de bedrijfsauto ook aftrekbaar zijn van de winst. De volgende kosten zijn aftrekbaar: verzekeringskosten, onderhoudskosten, brandstofkosten en de btw op de aangeschafte auto. Toch kan soms een deel van de btw-aftrek komen te vervallen.

Aanschafkosten

Houd er rekening mee dat de aanschafkosten van de auto niet aan andere bedrijfszaken besteed kunnen worden, dat maakt de mogelijkheid voor andere investeringen kleiner.

Bijtelling

Ook bij het zakelijk kopen van jouw (nieuwe) auto geldt de regel van bijtelling betalen vanaf 500 privékilometers per jaar. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van het type auto en de aanschafwaarde. Voor elektrische auto’s geldt 16% bijtelling (tot een waarde van €35.000 geldt 16%, daarboven geldt 22%), voor andere auto’s ook 22%.

Wil je graag weten welke mogelijkheid in jouw situatie voordeliger is? Wij helpen je graag verder.

Zakelijk gebruik van je privé auto:

Wanneer je over weinig tot geen bedrijfskapitaal beschikt voor het aanschaffen van een nieuwe auto, kan je er ook voor kiezen om jouw privé auto in te zetten voor zakelijke kilometers. Je houdt het onderhoud zelf in beheer en je betaalt geen bijtelling. Tevens heb je nergens een contract.

Aftrekbare kosten 

De regeling is als volgt opgesteld: Je kunt per zakelijke kilometer 19 cent onbelast aftrekken op de zaak. Je moet daarbij wel de zakelijke ritten nauwkeurig registeren middels een rittenregistratie voor de Belastingdienst. Vaak spelen er situaties waar de kilometervergoeding niet voldoende opweegt tegen het dekken van alle kosten. Daarbij komen ook eventuele onderhouds-, reparatie-, verzekerings- en brandstofkosten kijken. Je kan wel de btw hierover terugvragen.

Wil je graag meer weten over het leasen of kopen van jouw nieuwe auto of het gebruik van jouw privé auto voor je bedrijf? Neem vrijblijvend contact op met onze afdeling Zakelijke markt.