De nieuwe Škoda Elroq
Audi powered e-riksja’s met gebruikte e-tron accu’s
Audi geeft accu’s uit elektrische auto’s een bijzonder tweede leven. De Duits-Indiase startup Nunam heeft met behulp van Audi drie elektrische riksja’s voor India ontwikkeld. Ze worden aangedreven door gebruikte accumodules uit Audi e-tron testvoertuigen. Het doel van het project is om te onderzoeken hoe accumodules na gebruik in een auto kunnen worden hergebruikt en een levensvatbaar tweede leven kunnen krijgen. Het project heeft tevens tot doel de werkgelegenheid voor met name vrouwen in India te versterken: zij krijgen de e-riksja's om hun goederen naar de markt en terug te vervoeren. De non-profit startup met vestigingen in Berlijn en Bangalore wordt financieel gesteund door de Audi Environmental Foundation.
E-mobility ‘lite’
“Accupakketten voor auto’s zijn ontworpen om de gehele levensduur van de auto mee te gaan. Maar zelfs daarna leveren ze nog steeds veel van hun vermogen”, aldus Prodip Chatterjee, medeoprichter van Nunam. “Voor voertuigen met een kleinere actieradius, beperktere vermogensvereisten en een lager totaalgewicht zijn ze zeer veelbelovend. In ons tweede-levenproject hergebruiken we accumodules van elektrische auto's in elektrische voertuigen; je zou het e-mobility ‘lite’ kunnen noemen. Als ze op de juiste manier worden toegepast, kunnen gebruikte accumodules een enorme impact hebben, omdat ze mensen in moeilijke levenssituaties helpen een inkomen te verdienen en economische onafhankelijkheid te verwerven – alles op een duurzame manier.”
Proefritten op GREENTECH Festival
Naast de e-riksja's die bedoeld zijn voor gebruik in India, ontwikkelen de trainees van Audi in samenwerking met Nunam nog een extra show-riksja. Bezoekers van het GREENTECH Festival in Berlijn kunnen hem vanaf 22 juni bewonderen en er zelfs een proefrit mee maken.
Nunam ontwikkelde de drie prototypen in samenwerking met een team van Audi-trainees in de fabriek in Neckarsulm. De trainees vervingen de verbrandingsmotor van de riksja’s door een elektromotor en creëerden een nieuwe ondervloer die zowel plaats biedt aan de gebruikte accumodules als spatwaterdicht is. Bij de ontwikkeling van de e-riksja’s worden bovendien zoveel mogelijk recyclebare materialen gebruikt. Naast de Audi-trainees zijn ook mechatronica-technici, carrosseriebouwers, spuiters, en IT-specialisten bij het project betrokken.
De e-riksja's gaan begin 2023 als onderdeel van een pilotproject voor het eerst de weg op in India. Daar worden ze beschikbaar gesteld aan een non-profitorganisatie. Vooral vrouwen kunnen de volledig elektrische riksja's gebruiken om hun goederen mee naar de markt te vervoeren, zonder hulp van anderen.