Matte lakafwerking voor de Audi Q3 en TT

Naast de topmodellen - Audi TT RS en RS Q3 - zijn nu ook de reguliere Q3- en TT-modellen leverbaar in een matte lakkleur. Kenmerkend voor matte lakkleuren is het accentueren van de silhouet van de auto, waardoor het design en de sportieve elegantie nog beter wordt benadrukt. Bovendien geeft een matte lakafwerking een unieke en individuele twist aan uw auto. Zo benadrukt Susan Nolte, verantwoordelijk voor de lakkleuren bij Audi: “Het design is nog steeds de belangrijkste reden om een Audi te kopen. De kleur van de auto is uiterst belangrijk, omdat het ook een uitdrukking van je ‘eigen ik’ is.”

Het verhaal achter de matte afwerking

Productiegegevens tonen aan dat drie van de vier kopers van een nieuwe Audi op dit moment kiezen voor de kleuren zwart, wit en grijs/zilver. Aangezien de RS-modellen unieke en sportieve modellen zijn, is er in deze gevallen steeds meer vraag naar matte afwerkingen. Deze modellen worden dan ook vaker in een opvallende kleur besteld, waarbij de matte afwerking de belijning van de Audi-modellen nog beter accentueert. 

Matte lak in het productieproces

Hedendaagse coatings zijn technisch ingewikkeld. Met de fosfaatlaag meegenomen, bestaat het lakwerk uit vijf dunne lagen kathodische dompellak (KTL), plamuur, grondlak en blanke lak, die samen niet eens een tiende millimeter dik zijn. De lakken ondergaan verschillende tests, waaronder steenslag- en verweringstests om na jaren van gebruik de berijder nog steeds tevreden te stellen. Tijdens dit goedkeuringsproces worden onder meer de hechting en corrosiebestendigheid van de lak getest. In totaal duurt het drie tot vijf jaar vanaf het ontwerp tot de selectie, technische implementatie en goedkeuring van de kleuren. Zo bevestigd Susan Nolte: "Hoge kwaliteit kost tijd, daarom denken we bij wijze van spreken al aan overmorgen.” 

Gemaakt in Győr

De volledige TT- en Q3-range, die Audi in het Hongaarse Győr produceert, zijn nu voor het eerst leverbaar in matte laktinten. Het speciale lakproces wordt op dezelfde productielijn uitgevoerd als waar de glanzende lakken worden gespoten. Bij de spuiterij in Győr, die maar liefst 43.000 vierkante meter in beslag neemt, is voorafgaand aan het productiematig gebruik van de matte lakken een uitgebreide voorbereiding uitgevoerd. Ter implementatie van de nieuwe technologie hebben de medewerkers bijvoorbeeld de leidingen van de lakopslag naar de lakrobots aangepast en zijn tien robots in de fabriek geprogrammeerd en getest zodat wordt voldaan aan de speciale vereisten van het proces tot matte lak.

Naast de reeds bestaande matte kleuren Pythongeel en Dauwzilver voegt Audi nu de matte coatings Daytonagrijs en Floretzilver toe al optie lakoptie voor de Q3 en TT. Daarmee zijn de twee modellen in de volgende matte kleuren leverbaar:

Audi Q3: Daytonagrijs, Floretzilver en Dauwzilver
Audi TT: Daytonagrijs, Floretzilver en Pythongeel