De nieuwe Škoda Elroq
Maak kennis met Marco Dalenoort, werkplaatschef bij Huiskes-Kokkeler in Enschede. Ooit begonnen als autospuiter, heeft hij zich in twintig jaar opgewerkt tot een leidinggevende functie. Ontdek hoe Marco uit zijn schulp is gekropen en zich heeft ontwikkeld tot de spil van onze werkplaats.
Vertel eens Marco, hoe ben je bij Huiskes-Kokkeler terecht gekomen?
Lachend begint de werkplaatschef zijn verhaal: “Ik volgde destijds een soort groen opleiding hier in Enschede. Bij mijn diploma-uitreiking werd er gezegd dat ik een vriendelijke jongen was, maar dat ik geen groene vingers had. Vervolgens heb ik een BBL-opleiding tot autospuiter gedaan.
Het bedrijf waar ik destijds als 17-jarige jongen auto’s schoonmaakte adviseerde mij om Hanterink (één van de schadeherstelbedrijven van Huiskes-Kokkeler) te kiezen als leerbedrijf, omdat zij bekend stonden als één van de beste schadeherstelbedrijven in de regio. En zo ben ik bij Huiskes-Kokkeler terechtgekomen, want Hanterink was destijds net overgenomen door Huiskes-Kokkeler. Ik begon met auto’s wassen en tot vier jaar geleden heb ik in de afwerking en voorbewerking (alle werkzaamheden ter voorbereiding op het spuiten, red.) gewerkt."
Je werkt hier nu al meer dan twintig jaar. Wat is er in die tijd veranderd binnen de autoschade?
"Twintig jaar geleden schroefde je een onderdeel weg en dan kon je aan het werk. Voordat je nu aan een auto kan beginnen moet je hem eerst aansluiten op de computer en de auto uitlezen. Eerst moet je alle schaderapporten hebben. Een auto demonteren duurt nu veel langer door alle elektronica en software die de auto's aan boord hebben. Alle monteurs hebben naast een gereedschapskist nu ook een eigen laptop. Kortom: het vak is veel digitaler geworden."
Je benoemde het al even, tot vier jaar geleden deed je de voorbewerking en afwerking. Toen kwam het punt dat je rol veranderde. Hoe verliep dat?
"Toen ik in de voorbewerking en afwerking zat, wou ik vooral niet te veel opvallen. Sterker nog, ik zou niet eens hebben meegedaan aan dit interview! Na veranderingen en wisselingen in het management heb ik mijn mening durven uitspreken, wat destijds door mijn leidinggevenden werd opgepikt. Na een aantal gesprekken bleek dat we goed op één lijn zaten. Er werd in die gesprekken écht naar mij geluisterd. Vanuit die gesprekken heb ik het vertrouwen gekregen om de rol van chef werkplaats in te nemen, waarbij ik verantwoordelijk ben voor de werkplaats in Enschede. Bij die overgang naar een leidinggevende functie ben ik ontzettend goed begeleid door mijn leidinggevenden en een externe partij. Door het vertrouwen dat ik kreeg kon ik verder groeien in mijn functie."
Hoe was de overgang naar een leidinggevende functie?
"Het was een flinke overgang om van een uitvoerende functie naar een leidinggevende functie te gaan. Ineens lag de leiding over de werkplaats in mijn handen. Eerder ging ik aan de slag met een auto, nu was ik verantwoordelijk voor de hele werkplaats. Ook moest ik plots leidinggeven aan de groep waarmee ik lang had samengewerkt. De reactie van de groep was gemengd: de nieuwe jongens vonden het prima, degenen waarmee ik langer had gewerkt hadden meer tijd nodig om eraan te wennen.
Wat Huiskes-Kokkeler siert is dat ze een omgeving creëren voor mensen waarin iemand zich comfortabel genoeg voelt om zichzelf te ontplooien. Daardoor voelde ik de vrijheid om mijn mening uit te durven spreken en kon ik mezelf ontwikkelen tot werkplaatschef. Door zo uit mijn schulp te kruipen ben ik mij ook beter gaan voelen als mens. Wat ook helpt is dat binnen het bedrijf geen hiërarchisch gevoel heerst, wat het een fijne leeromgeving maakt."
Wat zijn precies je werkzaamheden als werkplaatschef?
"Ik ben onder andere (mede)verantwoordelijk voor de dagelijkse planning en coördinatie en het faciliteren van de juiste gereedschappen voor de monteurs. Ook spreek ik veel met onze klanten en de vertegenwoordigers van verschillende merken. Daarnaast houd ik mij natuurlijk ook bezig met het personeelsbeheer, onder andere door met de medewerkers in gesprek gaan en te kijken of we het samen nog beter kunnen doen. Met mensen praten vind ik een van de leukste dingen om te doen. De kunst zit hem erin om mensen, hoe verschillend ze ook zijn, te laten samenkomen met behulp van zaken die wél gelijk zijn. Er is altijd wel iets wat ons bij elkaar brengt."
Ook werken in één van onze werkplaatsen?
Of je nu veel of weinig ervaring hebt in het vak. Wij zijn altijd op zoek naar vaktoppers voor in de werkplaats. Bekijk onze vacatures en ontdek hoe je bij Huiskes-Kokkeler de volgende stap in je carrière kunt zetten. Klik op de onderstaande button om onze vacatures te bekijken.