Erik en Olaf: vader en zoon, geliefde collega’s en vooral liefhebbers van het vak. Geboren voor de autotechniek, sleutelen zit ze in het bloed. Erik, die je misschien al kent uit onze nieuwe brandvideo, komt uit het Groningse Stadskanaal en is als kind begonnen in het schadebedrijf van zijn vader. Als jonge knaap was hij zo gepassioneerd dat hij zelfs in de overall sliep die zijn oma voor hem had gemaakt. Later verhuisde hij naar Borne voor de liefde en begon hij zijn passie in Twente. Ondertussen heeft hij al meerdere werkplaatsen gezien en is hij sinds 2008 werkzaam bij Huiskes-Kokkeler in Almelo. Dit virus heeft hij doorgegeven aan Olaf. Hij is in 2021 begonnen als stagiair, heeft inmiddels het niveau 3-diploma binnen en is hard op weg om zijn niveau 4-diploma te halen. Vader Erik is meegegaan met de ontwikkelingen binnen de autotechniek en heeft zich via Huiskes-Kokkeler bijgeschoold tot hoogvoltspecialist. Olaf gaat in zijn voetsporen treden. Waarom? Beide zijn ze petrolheads pur sang, maar de elektrificatie van de automarkt interesseert ze ook enorm.

Hoe lang zit je al in het vak Erik?

Erik: Ik ben in '98 begonnen bij René Haafkes in Hengelo, dit is na de overname Huiskes-Kokkeler geworden en ik ben toen meegegaan naar de vestiging in Enschede. We kregen na de overname de kans om aan te geven of we op een andere vestiging wilden werken. Ik had toen aangegeven dat ik graag wat dichter bij huis wilde werken en daarom werk ik sinds 2015 in Almelo. 'Lekker op mijn fiets naar het werk!

Na de overname door Huiskes-Kokkeler, heb ik de overname door Pon in 2021 uiteraard ook meegemaakt. Voor mij is er geen verschil, het team is hetzelfde gebleven en de sfeer is onveranderd. Ik vind dat Huiskes-Kokkeler als werkgever hier geweldig mee omgaat. Iedereen wordt goed ingelicht bij eventuele veranderingen en afspraken worden altijd nagekomen. 

'Daarom kies ik ervoor om niveau 4 te halen.'

Olaf: Ik werk hier nu 1,5 jaar en ben op dit moment bezig met mijn laatste jaar Technisch Specialist niveau 4. Ik heb hiervoor 2,5 jaar bij een universele garage gewerkt en daarna ook nog bij een andere merkgarage. Hoewel ik nog niet zoveel ervaring heb, merk ik wel dat de sfeer hier gewoon erg goed is en dat er goed voor het personeel wordt gezorgd. Een belangrijk verschil met een universele garage is dat je hier merkgericht werkt. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je met originele onderdelen en speciaal gereedschap werkt, specifiek bestemd voor onze Volkswagen Groep-modellen. 

Als ik klaar ben met mijn opleiding, ga ik door voor mijn APK-diploma en het hoogvolttraject. Daarom kies ik ervoor om niveau 4 te halen! De ontwikkeling in de autotechniek gaat heel snel, dus ik wil graag met de verandering mee. De cursussen en opleidingen hiervoor worden hier bij Huiskes-Kokkeler aangeboden en die grijp ik met beide handen aan.

 

Is je werk veranderd door de intrede van elektrische auto's?

Erik: De passie waarvoor ik ooit ben begonnen als Technisch specialist, zijn toch wel de brandstofauto's. De elektrificatie van de automarkt is een mooie en bijzondere ontwikkeling. De techniek is met grote stappen vooruit gegaan en de aandrijving is in zekere zin eenvoudiger dan bij een brandstofauto. De werkwijze tussen beide aandrijfvormen is wel anders, bij de elektrisch aangedreven auto's is de diagnostiek heel erg belangrijk. De elektrische auto's zijn meer onderhoudsvrij, omdat ze minder slijtende delen bevatten. De slijtende delen die er zijn, worden uiteraard wel vervangen door ons. Omdat ik hoogvoltspecialist ben, werk ik ook aan de reparatie van de EV's. Ik vind de combinatie van het werk aan elektrische auto's en brandstof auto's erg mooi. Stiekem hoop ik dat we deze hybride vorm van aandrijvingen in de werkplaats ook houden in de toekomst.

Wat is het gespreksonderwerp aan de keukentafel thuis?

Erik: Als we een algemeen gesprek hebben is het gezellig. Zodra het woord ‘auto’ wordt genoemd, zegt één van ons vaak: ‘Ik ga even afruimen!’ of ‘Ik ga even koffie halen!’

Olaf: Thuis worden ze er soms gek van. Ze zeggen ook wel eens dat we op moeten houden met het praten over auto’s. Aan de andere kant is het ook een voordeel dat we kennis kunnen uitwisselen. Ik ben nog met mijn opleiding bezig en heb hiervoor veel ervaring en informatie thuis zitten in de vorm van mijn vader. Nu ik niveau 4 doe, moet ik vaker diagnoses stellen. Dit is ook een bepaalde denkwijze creëren en de juiste stappen kunnen zetten. Mijn vader heeft door zijn ervaring een efficiënte en effectieve werkwijze om het probleem te achterhalen. Als ik ergens mee vastloop, kan ik hem om tips vragen over hoe hij het zou aanpakken.

Erik: Andersom is dat ook zo. Hij komt wel eens met ideeën thuis en dan denk ik: 'O ja, op die wijze heb ik daar nog niet naar gekeken.' Zo leer je van elkaar, ongeacht de ervaring en hoelang je carrière is. 

Jullie werken niet in dezelfde werkplaats. Is dat een bewuste keuze geweest?

Erik: Ja, je hebt allebei je eigen ideeën over het werk en dat botst wel eens.

Olaf: We lijken op elkaar en zijn beide eigenwijs, dus dat werkt niet altijd goed samen. Ze zeggen ook wel dat je werk en privé gescheiden moet houden. We nemen ons werk sowieso mee naar huis. Als we ook nog in dezelfde werkplaats zouden werken, praten we waarschijnlijk alleen nog maar over werk.  

_MG_7598

Meer weten over de techniek bij Huiskes-Kokkeler?

Of je nu veel of weinig ervaring hebt in het vak. Wij zijn altijd op zoek naar vaktoppers voor in de werkplaats. Bekijk onze vacatures en ontdek hoe je bij Huiskes-Kokkeler de volgende stap in je carrière kunt zetten. Klik op de onderstaande button om onze vacatures te bekijken.