De nieuwe Škoda Elroq
Zandweg, hobbelweg, gat in de weg.
Een essentiële taak voor de schokdempers is het absorberen van schokken die veroorzaakt worden door hobbels in de weg. De schokdempers hebben als taak om deze schokken gelijkmatig te dempen. De schokdempers kunnen op verschillende manieren worden afgesteld. De afstelling heeft niet alleen invloed op het comfort van de auto, daarnaast ook op de manier van rijden, de stabiliteit in een auto en de veiligheid van de auto.
Testen onder verschillende omstandigheden
Het werk aan schokdempers is uitdagend doordat elk nieuw model auto variërende afmetingen, gewichtsverdelingen en carrosseriestijfheden bevat. Tot wel anderhalf jaar voor de officiële lancering worden de schokdempers getest met prototypes van de auto’s. De leverancier die de schokdempers levert aan Skoda komt met een aantal speciale vrachtwagens, waarin de dempers direct aangepast kunnen worden. Na aanpassing van de dempers kunnen de auto’s onder verschillende omstandigheden getest worden op het circuit, wat cruciaal is voor verder optimalisatie van het weggedrag.
De werking van een schokdemper
Qua werking lijkt een schokdemper op een fietspomp: een schokdemper is een cilinder met een zuiger erin. Waar je bij een fietspomp de zuiger handmatig op en neer beweegt, wordt de zuiger in een schokdemper aangedreven door de beweging van het wiel. In tegenstelling tot een fietspomp, pompt een schokdemper geen lucht, maar maakt de schokdemper gebruik van een speciale olie. De olie wordt door de zuiger naar een andere kamer in de demper geperst en dempt zo de veerbewegingen.
Dynamic Chassis Control
Skoda’s met Dynamic Chassis Control, zoals de Skoda Enyaq (tegen meerprijs), zitten zogeheten adaptieve schokdempers in geïntegreerd. Met deze Dynamic Chassis Control kun je zelf bepalen hoe sportief of comfortabel de dempers functioneren. Over de werking van dit systeem kan een spreekbeurt gehouden worden, maar de kern van dit systeem is de geavanceerde klep die de verplaatsing van de olie in de schokdemper reguleert en daarmee de werking ervan controleert.
Is onderhoud nodig?
“De schokdempers zijn onderhoudsvrij,” aldus Filip Černý van de afdeling Chassisontwikkeling bij Škoda. De levensduur van de schokdemper hangt volledig af van het rijgedrag en de staat van de weg waar de auto zich op bevindt. Echter wanneer een schokdemper niet werkt zoals behoren kan dit leiden tot een langere remweg, verminderde stabiliteit en verminderde veiligheid. Dit komt doordat het wiel, bij slecht werkende schokdempers, kan stuiteren over hobbels en hierdoor de weg onvoldoende raakt waardoor het wiel slecht rond draait. Wanneer het dan nodig is om de schokdempers te vervangen is het van belang om een origineel onderdeel te bestellen. Alleen op deze manier zal de auto weer als nieuw presteren.
Wordt het bij uw auto nu tijd voor een onderhoudsbeurt? Maak dan een afspraak via onze online afspraakplanner!