De nieuwe Škoda Elroq
Volkswagen heeft de productie van de ID.5 gestart
In de fabriek in Zwickau is de productie van de Volkswagen ID.5 en ID.5 GTX van start gegaan. Dankzij deze productiestart is de autofabriek in Duitsland getransformeerd tot een fabriek waar alleen nog elektrische modellen van de band afrollen. Hiermee heeft Volkswagen de wereldwijde primeur door als eerste een massaproductiefaciliteit volledig om te zetten naar louter volledig elektrische producten. Het modulaire MEB-platform staat aan de basis voor inmiddels zes modellen van onder meer Volkswagen, Audi en CUPRA die in Zwickau worden geproduceerd.
Interesse in de ID.5
Productiestijging
Niet alleen in Zwickau maar ook in Glazen Fabriek in Dresden worden elektrische auto's geproduceerd. Daarnaast dragen de fabrieken in Emden (ID.4), het Amerikaanse Chattanooga (ID.4) en Hannover (ID.Buzz) bij aan het produceren van volledig elektrische modellen. Dankzij de groei in productieaantallen heeft Volkswagen zichzelf de voorwaarden geschapen om in 2022 in de fabrieken in Europa, de Verenigde Staten en China 1,2 miljoen volledig elektrische auto’s te bouwen, gebaseerd op het MEB-platform. Zo geeft Christian Vollmer, lid van de Raad van Bestuur van Volkswagen en verantwoordelijk voor Productie en Logistiek aan: "Volkswagen versnelt de opmars van elektromobiliteit in 2022 verder met de uitbreiding van het modellengamma. Met zes introducties door drie merken in slechts 26 maanden heeft Zwickau belangrijk pionierswerk verricht voor de Volkswagen Groep. De kennis en ervaring in die fabriek gaat ons helpen om ons productienetwerk snel en efficiënt verder te elektrificeren.”
De cijfers spreken voor zich
Tegenwoordig worden er zes elektrische modellen van drie merken vervaardigd in Zwickau. Hierbij gaat het om de ID.3, ID.4 en ID.5, de Audi Q4 e-tron, Q4 Sportback e-tron en de CUPRA Born. Op jaarbasis worden er zo'n 300.000 auto’s geproduceerd, waarmee Zwickau op dit moment de positie inneemt van de meest efficiënte productielocatie voor elektrische auto’s in Europa. Het label ‘made in Zwickau’ houdt in dat deze specifieke auto’s CO2-neutraal zijn gebouwd in de gehele toeleverings- en productieketen. De weinige koolstofproductie vanuit het productieproces wordt zoveel mogelijk vermeden of verminderd, waarbij onvermijdelijke emissies worden gecompenseerd.
Efficiënte omschakeling
Voor een bedrag van om en nabij de 1,2 miljard is de autofabriek in Zwickau omgebouwd tot een fabriek waar louter volledig elektrische modellen worden geproduceerd. Ter ondersteuning van deze transformatie zijn efficiënte, slimme technologieën ingezet zoals Industrie 4.0-robots en zelfrijdende transportsystemen die componenten volledig autonoom naar de assemblagelijn transporteren. De productielocatie in Zwickau neemt na de omschakeling in totaal ruim 50.000 vierkante meter meer in beslag. Uitgebreide onderdelen zijn bijvoorbeeld de persstraat waarin alle carrosseriedelen voor de elektrische modellen gemaakt. Jaarlijks worden hierdoor 9.000 vrachtwagenritten bespaard.
Het toekomstplan van Volkswagen
In 2050 wil Volkswagen volledig CO2-neutraal zijn. Als tussenstation dient in 2030 de CO2-uitstoot per auto in Europa met 40 procent te zijn verminderd. Daarnaast dienen de exploitatie van elektrische auto's en de productie inclusief toeleveringsketens CO2-neutraal te zijn. Op het gebied van continue recycling worden hoogspanningsaccu's uit oude elektrische auto's hergebruikt. Voor Europa heeft Volkswagen het doel gesteld om tegen 2030 een afzet te realiseren waarbij minstens 70 procent uit volledig elektrische auto's bestaat. In hoeveelheden komt dit neer op ruim een miljoen auto's. In de continenten Noord-Amerika en China dient het aandeel van elektrische auto's minimaal 50 procent te zijn. Bovendien wordt er jaarlijks minstens één nieuwe elektrische Volkswagen onthuld.